Project WOII voor de kinderen van groepen 7 en 8 van de basisscholen in Vries en Zeijen.

’s Morgens kwam groep 7 van “De Vijverstee” uit Vries en groep 7 en 8 van “De Zeijer Hoogte” uit Zeijen.
‘s Middags kwam groep 7 en 8 van “De Holtenhoek”

Ze werden welkom geheten door Geert Geerts en kregen een korte presentatie over Vries in de oorlog. Tevens werd aandacht geschonken aan mensen die in en rondom Vries zijn omgekomen. Ook werd Teunis van Wijk genoemd, de dienstplichtig militair uit Vries die op 11 mei 1940 bij gevechten in Dordrecht is gesneuveld.
Daarna een korte film over de periode 1939 tot 1945 onder andere over de opkomst van Hitler, de Jodenvervolging en de bevrijding.
Buiten stonden zes oude Amerikaanse voertuigen opgesteld, twee trucks, twee Jeeps (zogenaamde Willy’s) en twee motoren. De eigenaren van deze voertuigen stellen de voertuigen en zichzelf belangeloos beschikbaar op deze dag. De kinderen mogen in en aan de voertuigen zitten en stellen allerlei vragen over de voertuigen.
Na een glas ranja en een koek ging het programma verder met een lezing door Chris Steenbergen, onder andere over kinderen in de oorlog en het dagelijks leven in de oorlog. De kinderen luisterden met volle aandacht en stelden veel vragen.
Fenny Zandvoort las een hoofdstuk voor uit het boek “ Ik kan nog steeds niet vliegen” geschreven door Anna Woltz. Dit boek is gebaseerd op verhalen van de vader van de schrijfster, die de oorlog heeft meegemaakt en na de oorlog 3 maanden naar Denemarken ging om aan te sterken.
Als afsluiting maakten de kinderen een quiz, de vragen waren gemaakt naar aanleiding van hetgeen ze vandaag allemaal gezien en gehoord hebben.
De school die de meeste punten heeft wint het boek waaruit Fenny Zandvoort heeft voorgelezen, dit jaar is “de Holtenhoek” de winnaar.