Project WOII voor de basisscholen in Vries.

Dinsdag 11 april kwamen de basisschoolkinderen groep 7/8 van de Holtenhoek en Vijverstee op bezoek in het gemeentehuis. Hier woonden ze een themabijeenkomst bij over de Tweede Wereldoorlog georganiseerd door Historische Vereniging Oud Vries. 
Het programma bestond uit een inleiding waarin door Geert Geerts werd verteld hoe de Tweede Wereldoorlog is begonnen en hoe het leven was tijdens de oorlog. Tevens vertelde hij hoe Vries er destijds uitzag en welke impact de oorlog heeft gehad op de inwoners maar ook op de navolgende generatie die soms nog steeds de psychische gevolgen ondervinden van het oorlogsverleden van hun ouders. Daarna werd een korte film vertoond waarin een duidelijk algemeen beeld werd geschetst van WOII en de bevrijding. Jan Gritter vertelde boeiend hoe de inwoners van Vries de oorlog en de bevrijding hebben beleefd. Ook werd stilgestaan bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Vries ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse bommenwerper die streden voor onze vrijheid. De leerlingen van de scholen zijn ook aanwezig bij de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 4 mei. Door de huidige situatie in onder andere Oekraïne en de afschuwelijke gevolgen hiervan is het nog duidelijker waarom het zo belangrijk is om te herdenken maar ook om onze vrijheid te koesteren.

Tussentijds konden de leerlingen buiten de militaire voertuigen bekijken en er ook in gaan zitten. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Tijdens de pauze kwamen ook de burgemeester en wethouders nog even langs en bekeken ook de voertuigen, diverse voorwerpen, foto’s en tijdschriften die waren uitgestald door leden van de vereniging Keep Them Rolling (KTR). Fenny Zandvoort las een verhaal voor uit het boek met de titel ‘Vergeet mij niet’ van Janny van der Molen. Een prachtig geschreven boek waarin 12 aangrijpende verhalen zijn opgenomen van de belevenissen van joodse maar ook niet joodse kinderen die bevriend waren met Anna Frank. Het boek is geschreven vanuit een jong en aanvankelijk nog onschuldig gedachtenperspectief tegen de achtergrond van een onbegrijpelijke oorlog. Een boek over hechte vriendschappen die soms een volledig onverwacht een andere wending nam. Het verhaal maakte veel indruk op de leerlingen omdat het door de ogen van de vrienden en vriendinnen van Anna, dus leeftijdsgenoten, is opgetekend. 

Tot slot kregen de kinderen 20 open vragen over hetgeen verteld was. De groep met de meeste goede antwoorden won het boek waaruit was voorgelezen.
Dit keer won de groep van de Vijverstee.