Project WOII voor de basisscholen in Vries.

Het was een drukte van belang in het gemeentehuis in Vries op dinsdag 12 april, want de kinderen van groep 7 van de Holtenhoek en van groep 7/8 van de Vijverstee kwamen op bezoek voor een bijeenkomst over de Tweede Wereldoorlog, georganiseerd door de Historische Vereniging “Oud Vries”.

De leerlingen kregen een duidelijk beeld van hoe het leven was tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe Vries werd bevrijd. Geert Geerts heette de kinderen en hun leerkrachten van harte welkom. Er werden foto’s getoond van Vries tijdens de WO II. Vragen als “hoe zag Vries er toen uit en wat zijn belangrijke plekken in Vries?” werden beantwoord. Verhalen over het neerstorten van de Lancaster bommenwerper, een 32 ton wegende Sherman tank die Vries inrijdt tijdens de bevrijding en de betekenis van het oorlogsmonument passeerden de revue. Er werd een film vertoond waardoor ze een duidelijk beeld kregen van de oorlog en de bevrijding. Jan Gritter had daarna een boeiend verhaal over de spertijd, de schaarste van levensmiddelen, distributiebonnen, operatie Amhorst, waarbij Franse parachutisten werden gedropt en nog vele andere interessante verhalen. 

Tijdens de pauze was er ranja met wat lekkers en konden de kinderen diverse voorwerpen, foto’s en tijdschriften bewonderen die er waren uitgestald. Vooral de munitie, waaronder een heuse kanonskogel, sprak de kinderen erg aan. Geert liet enkele leerlingen even een tas met een mobiele telefoon uit die tijd tillen. Dat viel niet mee, want die woog nogal wat. 

Na de pauze ging Chris Steenbergen in gesprek met de kinderen over wat is vrijheid en wat betekent dat voor jou? Hij las een prachtig verhaal hierover voor van Koning Willem Alexander. Chris had boeiende anekdotes over o.a. het rondbrengen van het verzetskrantje. Deze werd veelal door meisjes rondgebracht die de krantjes in het frame van hun fiets verstopten. Het zadel werd eraf gehaald, en de krantjes werden in de buis verstopt en op deze manier stiekem rondgebracht. 

Petra Siegers las een verhaal voor uit een boek, waarin 12 verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog stonden. Je kon een speld horen vallen, zo spannend vonden de kinderen het verhaal. Uiteindelijk kregen de kinderen een quiz met 20 vragen over deze bijeenkomst. De groep met de meeste goede antwoorden won het boek waaruit was voorgelezen. Dit keer won de groep van de Vijverstee. De volgende ochtend togen Geert Geerts en Petra Siegers naar beide scholen om de uitslag mede te delen en het boek te overhandigen. Al met al een zeer geslaagde dag!