Project WOII voor de basisscholen in Vries.

Ook dit jaar werden de kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Vries weer uitgenodigd voor het jaarlijkse project van de Historische Vereniging Oud Vries.
Vries is op 13 april 1945 bevrijd door de Canadezen, we proberen altijd rond die datum deze dag te organiseren.
Op 9 april was het dan zover. De gemeente Tynaarlo stelde weer een ruimte beschikbaar in het gemeentehuis en  de Canadese vlag wapperde voor het gemeentehuis.
Een van de chauffeurs van de oude legervoertuigen had de oude Canadese vlag meegenomen, deze werd dus naast de andere Canadese vlag gehesen.


Geert Geerts, heet de kinderen welkom en neemt ze mee naar het Vries van 1940-1945. Vries was nog klein. Hij noemde een paar oorlogsslachtoffers uit de gemeente Vries.
Verder vertelde Geert iets over een Lancaster bommenwerper en een Shermantank.
Jan Gritter heeft een korte film gemaakt, de kinderen zien diverse beelden uit de periode van de oorlog, zoals Joden die een Davidsster moeten dragen, de Hongerwinter, dropping van voedsel en de bevrijding van Nederland.
Daarna gingen de kinderen naar buiten, daar staan een paar oude Amerikaanse legervoertuigen, jeeps en een vrachtwagen. De eigenaren van de voertuigen leggen van alles uit aan de kinderen en ze mogen ook in de voertuigen zitten. De kinderen van “De Holtenhoek” kregen het zelfs voor elkaar om een klein ritje in een jeep te maken.
Natuurlijk was er ook tijd voor ranja en een koek.
Na de pauze hield Chris Steenbergen een lezing over vrijheid en herdenken. Hij vroeg de kinderen o.a. wat belangrijker is, de oorlog herdenken of de vrijheid vieren? Dat is een moeilijke vraag, maar eigenlijk zijn beide even belangrijk. We moeten blijven herdenken en met elkaar blij zijn met onze vrijheid.
Hij vertelde ook over De Knokploeg Noord Drenthe, o.a. over de mislukte overval op het gemeentehuis in Vries en de geslaagde overval op de gevangenis in Assen.
Fenny Zandvoort sloot de rij, ze las voor uit het boek “Bommen op ons huis”, geschreven door Martine Letterie. Ze vertelde eerst dat het boek gaat over een gezin dat in Rotterdam woont en slachtoffer wordt van het bombardement op Rotterdam, daarna vluchten ze naar Middelburg, maar  dat wordt een paar dagen later ook gebombardeerd. De kinderen luisterden met volle aandacht.
Daarna begonnen de kinderen aan de quiz. De vragen gaan over de onderwerpen die naar voren zijn gekomen tijdens de verschillende onderdelen.De school die de meeste punten heeft, wint het boek waaruit is voorgelezen. Er werd goed geluisterd door de kinderen en ze zijn erg fanatiek in het zoveel en zo goed mogelijk beantwoorden van de vragen.
Geert vertelde bij de afsluiting dat hij de volgende dag naar beide scholen gaat met de uitslag.
Dit jaar is “De Vijverstee” de gelukkige winnaar.