Prijsvraag Bonifatius markt

Tijdens het Bonifatiusfestival stonden we met onze kraam op de middeleeuwse markt. In de kraam lag een gebruiksvoorwerp waar een prijsvraag aan was verbonden. De vragen luidden: wat is dit en waar werd dit voor gebruikt? 
Het voorwerp was een vleesgaffel. Als je de betekenis van gaffel opzoekt, vind je een tweetandige vork. De vleesgaffel werd gebruikt om het vlees (veelal gezouten hammen en worsten) aan de zolder (de zgn. ‘wiemel’) te hangen om te drogen. Het vlees of de worsten werden aan de stok geregen. De stok werd op de vleesgaffel gelegd en zo omhoog gebracht en op de aan de zolder bevestigde latten geplaatst.

Menigeen had geen idee wat het was. Toch werden er nog vele zeer creatieve omschrijvingen  ingeleverd: een drijfstok voor het drijven van schapen, een stok om kalfjes mee op te vangen, een spit, een katapult, een hefboom van een wagen, een werktuig om putdeksels op te lichten, een bit voor een paard, een werktuig om molenwieken in de juiste positie te brengen en ga zo maar door. Ongeveer 25 mensen waagden een gokje. Niet één had beide antwoorden goed. Uiteindelijk waren er twee die de omschrijving goed hadden. De heer Albert Bouwers heeft uiteindelijk de prijs gewonnen: een waardebon van Takens mode ter waarde van 25 euro. Van harte gefeliciteerd!