Excursie naar Cultuurhistorisch streek- en handkarren museum De Wemme.

Op 23 april 2016 bezochten een aantal leden van de Historische Vereniging Oud Vries dit kleine museum in Zuidwolde. Dit streekmuseum is vooral gespecialiseerd in handkarren. 
We begonnen met een gezamenlijke lunch, prima verzorgd door de vrijwilligers van dit museum.

Na de lunch kregen we een presentatie waarin door middel van foto’s uitleg werd gegeven over de verschillende handkarren. Nog niet zo heel lang geleden, vanaf ongeveer 1850 tot kort na de Tweede Wereldoorlog, waren het geratel van karren , de roep van de venters en ambachtslieden medebepalend voor de sfeer en het straatbeeld in onze dorpen en steden. Na de oorlog leefde het gebruik van de handkar nog even op om daarna plaats te maken voor bakfiets en bestelwagen. Zo op het oog leken veel karren op elkaar, maar niets is minder waar
Daarna kregen we een rondleiding in dit museum. Het museum is heel leuk ingericht, soms net of je in een stad loopt doordat op de muren afbeeldingen van huizen staan.
Diverse handkarren staan daar opgesteld, van de bakker, slager, scharensliep, smid en zelfs van een drukkerij.
Verder zijn daar ook kleinere zaken tentoongesteld zoals een winkelinrichting, mutsen verzameling etc.
Naast het museum staat het Tinhuus. Hier kregen we een demonstratie tin gieten, was erg leuk!
De tingieter kon met humor vertellen en had behoorlijk “vuurvaste” handen.
In dit gebouw is een grote sortering tinnen sieraden en voorwerpen, dat ook gekocht kan worden. Er werd dus behoorlijk rond gekeken of er nog iets leuks bij zat. Ook kun je eventuele tinnen voorwerpen daar naar toe brengen voor reparatie.

Een mooi uitje van de Historische Vereniging “Oud Vries”.