De moord van Roderwolde.

Op 15 februari 2017 werd in café “Onder de Linden“ een talkshow, (op z’n Drents een Praot Veurstelling) opgevoerd over “De moord van Roderwolde“.
Een vijftigtal leden van de Historische Vereniging “ Oud Vries“ hebben met aandacht geluisterd naar de drie hoofdrolspelers.

De vraag: Werd, en zo ja door wie, in 1734 Justina Abelina, een dochter uit de adellijke familie de Coninck, vermoord? Was de moordenaar haar broer Justis Zeino Abel de Coninck, of haar echtgenoot dominee Antonius Clant? Of pleegde zij zelfmoord

In de talkshow werden de drie genoemde “hoofdrolspelers” stevig ondervraagd door een aanklager, gespeeld door de heer Wim Ensing, die veel tijd en energie heeft gestoken in het achterhalen van de mogelijke toedracht..

Na afloop van de show konden de aanwezigen bij handopsteken aangeven wie de moord had gepleegd of was het toch zelfmoord.
De “zaal“ was verdeeld over de oplossing, op zich niet zo verwonderlijk, want tot nu is het een raadsel gebleven hoe Justina om het leven is gekomen.